woensdag 8 april 2015

Pesach/Pasen

Donderdag 2 april

Pesach en Pasen in Israël, wat bijzonder om mee te maken! Het begon met een mooie dienst in de Christchurch, waarin er stil gestaan werd bij het diepe lijden van Christus. Ook werden er veel liederen gezongen, wat prachtig klonk door de mooie akoestiek  van de kerk. Na afloop van de dienst was er een stille tocht vanaf de kerk naar de hof van Gethsemané. De meeste mensen die de dienst hadden bezocht, liepen deze tocht mee en wij sloten ons er ook bij aan. Stilzwijgend liepen we richting de hof van Gethsemané en we deden ons best om ons concentreren op de boodschap die we in de dienst gehoord hadden, maar dat viel niet mee met al die ongeduldige mensen op straat, die luid toeterden.
We keken onze ogen uit, want onderweg zagen we grote groepen mensen uit allerlei culturen en religies, maar allemaal met hetzelfde doel. De leider van de kerk wilde ons naar een rustig plekje brengen in de tuin van de grote Russisch-Orthodoxe kerk. De nonnen leken echter niet zo blij met ons bezoek en na heen en weer gebel, mochten we uiteindelijk dan toch de tuin in. Wat een rust na alle hectiek van de stad! Op de achtergrond galmde vanuit een andere kerk de stemmen van een koor over de stad Jeruzalem. Prachtig! Er werd stilgestaan bij wat zich in de hof van Gethsemané heeft afgespeeld en er was tijd voor persoonlijk gebed.

Na afloop liepen we met ons drieën weer terug richting het baanbrekershuis. We waren bekaf van het vele lopen en daarbij hadden we erge trek gekregen! De meeste restaurantjes sloten net hun deuren, maar gelukkig was er iets verderop toch nog een open. Uitgehongerd werkten we alle drie zwijgend een grote pizzapunt naar binnen. We hadden weer genoeg energie om het laatste stukje te lopen naar huis.
 
Vrijdag 3 april

Rond half 9 reden we met de bus richting de graftuin. Iets te laat kwamen we aan, maar de dienst was gelukkig nog maar net begonnen. Stilletjes schoven we aan. Het was een bijzondere dienst. Ook zagen we nog wat bekenden (NEM'ers). 
Na de dienst gingen we snel naar huis, want we hadden een drukke dag voor de boeg. Er moest nog veel gedaan worden voor de sederavond (het begin van het zeven dagen durende Pesachfeest) en we hadden veel mensen uitgenodigd voor de sedermaaltijd. Het huis poetsen, kleedjes kloppen, de tafel feestelijk dekken en alle voorbereidingen voor de maaltijd. Rond half 5 waren we eindelijk klaar met onze voorbereidingen en vol trots keken we naar het eindresultaat van de mooi gedekte tafel. Ook de stoel voor Elia stond klaar.


Eindelijk hadden we even de tijd om ons te verkleden zodat we er op ons 'paasbest' uitzagen. De gasten druppelden binnen en toen iedereen zijn plekje gevonden had, opende Piet de avond en lazen we de Haggada (het verhaal van de Joodse slavernij in Egypte en de uittocht). Onder begeleiding van de gitarist, zongen we verschillende liederen met elkaar.

De avond wordt gestart met het wassen van elkaars handen.De sedermaaltijd zelf bestaat uit het eten van ongezuurde broden en bittere kruiden. In het midden van de tafel staat de sederschotel, met hierop: ongezuurd brood (matse), een botje (wij hadden de dag ervoor kippensoep gemaakt... maar het staat symbool voor het lam), een gekookt en daarna verbrand (!!) ei, bittere kruiden (maror), peterselie (karpas), maar ook zoet charoset (mengsel van appel, dadel, honing en noten).



Martine was de jongste van alle gasten en mocht traditiegetrouw volgens de Haggada, de vier vragen over sedergebruiken stellen aan Piet. Gea kreeg de eer om de deur open te zetten voor Elia, omdat hij wordt gezien als voorbereider van vrede en vrijheid voor de mensen (Mal. 4:5). Ook werd een matse verstopt door Piet en deze mocht na de maaltijd gezocht worden door de ‘’kinderen’’. Het leukste gebruik vonden wij die van de wijn: het is de gewoonte om maar liefst vier glazen te drinken! Elk glas heeft zijn eigen betekenis: uitleiding, redding, verlossing en aanneming.
De geschiedenis over de uittocht uit Egypte begint voor ons weer te leven door deze viering.
Halverwege de viering was het tijd om de sedermaaltijd te gebruiken en konden we alle schalen op tafel zetten. Alles zag er heerlijk uit en er was keuze genoeg: kip en groenten uit de oven, aardappelschotel, verschillende salades. Tijdens de maaltijd werd er gezellig met elkaar gekletst, het leek wel een ‘’Jodenkerk’'.



Na de maaltijd vervolgden we het programma van de viering. De avond werd afgesloten met een heerlijk toetje: ijs met vers fruit. Aan het tijdstip dat de laatste gasten vertrokken, konden we zien dat het een geslaagde avond was.  

1 opmerking: